ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי חשוב שמעניק לכל אדם את האפשרות להבטיח שליטה על עתידו, גם במצבים בהם לא יוכל לנהל את ענייניו באופן עצמאי. על רגל אחת, מדובר בהסדר שבו אדם ממנה מראש מיופה כוח שיטפל בענייניו האישיים בהיבט הרפואי ובהיבט של ניהול הרכוש והנכסים במקרה של אובדן היכולת לקבל החלטות באופן צלול ומודע. המסמך החשוב הזה בעצם מאפשר לכל אדם להגדיר במדויק כיצד ייראו חייו במצבים כאלו ומעניק שקט נפשי לו ולאנשים הקרובים אליו. לכן, חשוב מאוד להבין במדויק מה זה ייפוי כוח מתמשך, מה קורה בפועל במקרים בהם אדם מאבד כשירות ושיקול דעת, מה היתרונות של הכלי המשפטי הזה ואיך עורכים אותו. הנה כל מה שחשוב לדעת בנושא.
לייעוץ ראשוני ללא התחייבות השאירו פרטים
מהו ייפוי כוח מתמשך?
ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי המאפשר לכל אדם מעל גיל 18 לקבוע מראש מי ינהל את ענייניו האישיים בהיבטים שונים של החיים במקרה שלא יוכל לקבל החלטות בעצמו בעתיד. מטרתו של הכלי המשפטי החשוב הזה הוא להבטיח שמיופה הכוח (שנבחר על ידי האדם עצמו), יפעל לפי ההנחיות והרצונות שלו כפי שהוגדרו במסמך. המסמך נותן מענה למצבים של חוסר כשירות זמני או קבוע ומאפשר לכל אדם לשלוט בצורה מיטבית בניהול חייו כפי שהיה רוצה, גם אם בפועל זה לא מתאפשר. עריכת ייפוי כוח מתמשך היא חלק חשוב מתכנון משפחתי ארוך טווח המציעה תחושת ביטחון ושקט נפשי לכותב הייפוי ולמשפחה שלו.
מהן האפשרויות כשאדם מאבד את כשירותו?
מינוי אפוטרופוס על ידי בית המשפט
מינוי אפוטרופוס על ידי בית המשפט לענייני משפחה הוא הליך שנועד לסייע לאדם שאינו כשיר לדאוג לענייניו. המינוי יכול לכלול טיפול בגוף, ברכוש או בעניינים אחרים כמו שינוי מקום מגורים או ניהול שעות הפנאי של האדם. בית המשפט מורה על מינוי אפוטרופוס רק לאחר שהשתכנע בצורך ממשי לכך ובאי כשירותו של האדם. מינוי אפוטרופוס הוא פרוצדורה מורכבת הדורשת מסמכים רבים, התייחסות של המדינה והסכמה מבני המשפחה הקרובים. במקרים של חילוקי דעות בתוך המשפחה כמו התנגדות בין אחים לגבי זהות האפוטרופוס, ההליך עלול להתארך משמעותית. בזמן הזה ההכרעה תינתן בסופו של דבר על ידי בית המשפט, לעיתים אחרי חודשים ארוכים של דיונים, מה שמוביל לעיכובים ולהוצאות כספיות גבוהות. בנוסף, במהלך תקופת המינוי, אפוטרופוס שמונה לניהול רכוש נדרש לדווח לאפוטרופוס הכללי על הפעולות שלו. המצב בעייתי במיוחד במקרים דחופים כמו צורך בקבלת החלטות רפואיות דחופות או ניהול כספי עבור טיפול סיעודי, שכן עיכובים עלולים לפגוע משמעותית באדם הזקוק לעזרה.
ייפוי כוח מתמשך – חלופה מתקדמת לאפוטרופסות
ייפוי כוח מתמשך הוא חלופה יעילה ומתקדמת לאפוטרופסות ומדובר בכלי לתכנון עתידי שמאפשר לאדם למנות את מי שינהל את ענייניו כשלא יוכל לעשות זאת בעצמו (כמובן, בנקודת זמן שבה הוא מסוגל להחליט החלטות עבור עצמו). התהליך אינו מערב את בית המשפט ונערך על ידי עורך דין מוסמך. ייפוי כוח מתמשך נכנס לתוקף כשהאדם מאבד את כשירותו, ומאפשר לממנה לקבוע מראש הוראות מפורטות כמו מי יטפל בו, היכן יתגורר ומה יקרה עם הרכוש שלו. ניתן למנות מיופה כוח שונה לעניינים רפואיים, אישיים או רכושיים, או לחלופין מיופה כוח אחד שיטפל בכל הדברים. היתרון המרכזי של האפשרות הזו הוא גמישות ושליטה מלאה בניהול העניינים עם כניסה מהירה לתוקף. כמו כן, הוראות בייפוי הכוח תקפות לתשעים יום לאחר פטירת הממנה ומאפשרות המשך טיפול בסידורים דחופים כמו ירושות וצוואות, סידורים להלוויה וכן הלאה.
יתרונות ייפוי כוח מתמשך
- שליטה מלאה ומפורטת: ייפוי כוח מתמשך מאפשר לכל אדם להגדיר מראש כיצד יטופלו ענייניו במקרה שלא יוכל לעשות זאת בעצמו. ניתן להגדיר הנחיות ברורות ומדויקות בנוגע לניהול הרכוש, טיפול רפואי ומגורים, ובכך לשמור על שליטה מלאה גם במצבים מורכבים.
- תוקף מהיר: המסמך נכנס לתוקף בתוך פרק זמן קצר לאחר שמתקיימים התנאים שנקבעו בו, לרוב לאחר אישור של רופא המצהיר על אי כשירותו של הממנה. ככה ניתן לחסוף המתנה ממושכת עם ניהול מהיר ויעיל של העניינים הרפואיים, האישיים ועניינים של רכוש.
- חופש פעולה לאחר הפטירה: אחד היתרונות הבולטים של ייפוי כוח מתמשך הוא התוקף של 90 יום לאחר פטירת הממנה. פרק הזמן הזה מאפשר למיופה הכוח לטפל בסידורים דחופים כמו ארגון הלוויה וניהול הוצאות ראשוניות, גם כאשר חשבונות הבנק מוקפאים.
איך עורכים ייפוי כוח מתמשך?
ייפוי כוח מתמשך ניתן לעריכה רק על ידי עורך דין שעבר הכשרה מיוחדת והוסמך לכך על ידי האפוטרופוס הכללי, ובתנאי שאין לו עניין אישי במסמך (כלומר, שאין ניגוד אינטרסים). עורך הדין מחויב להבטיח שהממנה מבין את משמעות ייפוי הכוח, מטרותיו ותוצאותיו, וכי ההחלטה התקבלה בהסכמה חופשית וללא לחץ, ניצול או השפעה בלתי הוגנת. בנוסף, עורך הדין מחויב להסביר לממנה את המשמעויות המשפטיות של ייפוי הכוח, החלופות האפשריות והנושאים שניתן לכלול בו. לאחר עריכת המסמך, ההגשה מתבצעת באופן מקוון על ידי עורך הדין באמצעות מערכת ייעודית שאליה יש גישה רק לעורכי דין שהוסמכו לנושא.
מי יכול להיות מיופה כוח?
מיופה כוח בייפוי כוח מתמשך יכול להיות כל אדם, למעט אם מתקיימים לגביו תנאים מסוימים המונעים את המינוי. התנאים האלה כוללים: אנשים מתחת לגיל 18, אדם שקיים מינוי אפוטרופוס עליו, כניסת ייפוי כוח מתמשך שהממנה עצמו ערך לתוקף, עיסוק כמטפל רפואי, עובד סוציאלי, סיעודי או שיקומי בתשלום של הממנה (למעט קרוב משפחה) או אספקת מקום מגורים בתשלום לממנה (למעט קרוב משפחה). בנוסף, מיופה כוח אינו יכול להיות עורך הדין שערך את ייפוי הכוח, או בעל מקצוע שהחתים על ייפוי כוח מתמשך רפואי. כמו כן, מי שמונה כבר כמיופה כוח לשלושה אנשים שאינם בני משפחתו אינו יכול לשמש בתפקיד זה. בכל הנוגע לייפוי כוח רכושי, לא יוכל להתמנות אדם שהוכרז פושט רגל ללא הפטר או מי שהוכרז כלקוח מוגבל חמור על ידי בנק ישראל. לבסוף, חשוב גם לציין את חובת ההסכמה של מיופה הכוח למינוי ולא ניתן לכפות על אדם לשמש כמיופה כוח.
סוגי ייפוי כוח מתמשך
כאמור, ישנם סוגים שונים של ייפוי כוח מתמשך שניתן להעניק, שכל אחד מהם עוסק בנושאים שונים. נעבור עליהם כעת:
ייפוי כוח לעניינים אישיים
ייפוי כוח מתמשך לעניינים אישיים מאפשר לאדם למנות מיופה כוח שידאג להיבטים הקשורים לאיכות החיים שלו כמו בחירת מקום מגורים, ניהול שעות הפנאי ואפילו החלטות הנוגעות לתרבות, חינוך ותחביבים. באמצעות ייפוי כוח לעניינים אישיים, הממנה מבטיח שמיופה הכוח יפעל בהתאם לרצונותיו ולערכיו האישיים, גם אם לא יהיה כשיר לקבל החלטות בעצמו.
ייפוי כוח לרכוש
ייפוי כוח מתמשך לרכוש נועד לטיפול בניהול הכספים, הנכסים והחובות של האדם הממנה. מיופה הכוח יכול לבצע פעולות כמו תשלומי חשבונות, ניהול השקעות, השכרת נכסים ואף מכירתם אם יש צורך בכך. בנוסף, בהתאם להנחיות הספציפיות ובמסגרת חוק הירושה, יכול הממונה לעסוק בנושאים הקשורים בעיזבון וחלוקת הרכוש לאחר המוות. הכלי המשפטי הזה מבטיח שמצבו הכלכלי של הממנה ינוהל בצורה אחראית ומדויקת לפי ההנחיות המוקדמות.
ייפוי כוח לעניינים רפואיים
ייפוי כוח מתמשך לעניינים רפואיים מאפשר לממנה להגדיר מי יטפל בקבלת החלטות רפואיות עבורו במצבים בהם הוא לא יוכל לעשות זאת בעצמו. מסמך זה כולל הנחיות ברורות על סוגי הטיפולים הרצויים, הרופאים המועדפים ואפילו החלטות בנוגע לטיפול בסוף החיים. מדובר בכלי חשוב לשמירה על כבוד האדם ורצונותיו ברגעים לא פשוטים בחיים.
הנחיות מקדימות בייפוי כוח מתמשך
עוד נקודה שחשוב לדבר עליה, היא ההנחיות המקדימות בטרם עריכת ייפוי כוח. על פי ההנחיות, הממנה יכול לבחור להעניק למיופה הכוח סמכות כללית לקבלת החלטות בשמו, תוך השארת שיקול הדעת המלא בידיו, או לקבוע הנחיות מקדימות המפרטות את רצונותיו בנוגע להחלטות עתידיות. לדוגמה, בעניינים רפואיים, הממנה יכול להעדיף סוג טיפול או מטפל מסוים. בעניינים אישיים, ניתן לקבוע כי מקום מגוריו יישאר תמיד הבית שלו, ורק בנסיבות מסוימות תישקל העברה למקום מגורים אחר. בענייני רכוש, הממנה יכול להנחות את מיופה הכוח למכור או להשכיר את נכסיו או להשקיע את הכסף שלו בדרך מסוימת.
מה קורה אם לא עורכים ייפוי כוח מתמשך?
אם אדם אינו עורך ייפוי כוח מתמשך ומגיע לנקודה שבה איננו מסוגל עוד לקבל החלטות בענייניו האישיים, הרפואיים או בנוגע לרכוש, ייתכן שיהיה צורך למנות עבורו אפוטרופוס. המינוי נעשה על ידי בית המשפט לענייני משפחה, ומדובר כאמור בתהליך מורכב הכולל הגשת בקשה, צירוף מסמכים רפואיים ומשפטיים וכן קבלת עמדת בני המשפחה והמדינה. ההליך זה עשוי להתארך ואף לגרום לעיכובים בטיפול בעניינים הדחופים של האדם. בנוסף, ללא ייפוי כוח מתמשך, האדם מאבד את השליטה על מי שיקבל החלטות בשמו, שכן בית המשפט יבחר את האפוטרופוס ולא בהכרח יבחר מישהו קרוב או לפי הרצון המקורי של האדם. במצב הזה מחלוקות משפחתיות הן דבר שקשה למנוע ועלול להוביל לפגיעה באינטרסים האישיים אותו אדם. הדבר הזה אגב, מדגיש גם את החשיבות של כתיבת צוואה, שכן במידה ולא עושים זאת, חלוקת הרכוש תעשה כנראה על פי דין ותגרור אתה בהרבה מקרים לא מעט סכסוכים משפחתיים.
כיצד נכנס ייפוי הכוח לתוקף?
כאשר מתקיימים התנאים ויש לתקף את ייפוי הכוח, על מיופה הכוח להודיע על כך למספר גורמים לרבות לממנה עצמו, למנהל המעון שבו הוא מתגורר (אם רלוונטי), לבני משפחתו מקרבה ראשונה (למשל בן זוג, הורים, ילדים או אחים) ולאנשים נוספים שצוינו במפורש בייפוי הכוח, כולל האדם המיודע ומיופי כוח חלופיים אם נקבעו. לאחר ההודעה לגורמים הרלוונטיים, מיופה הכוח נדרש לדווח על כניסת ייפוי הכוח לתוקף גם לאפוטרופוס הכללי באמצעות טופס הצהרה ייעודי. ההודעה תימסר באופן מקוון או דרך קבלת קהל במשרדי האפוטרופוס הכללי בזימון תור מראש. להצהרה יצורפו מסמכים נדרשים כמו חוות דעת רפואית או מסמכים נוספים בהתאם לנדרש בייפוי הכוח. מכאן, האפוטרופוס הכללי יבחן את ההודעה וישלח מכתב המאשר או דוחה את כניסת ייפוי הכוח לתוקף ויעדכן את הממנה ואת האדם המיודע. המסמך יקבל חותמת רשמית שתציין את תאריך הפקדתו ואת מועד כניסת ייפוי הכוח לתוקף.
פקיעת ייפוי כוח מתמשך ועדכונו
ייפוי כוח מתמשך יפקע אם מתקיים אחד מהתנאים הבאים: התממש תנאי שהוגדר במסמך, מייפה הכוח או מיופה הכוח נפטר, מיופה הכוח אינו עומד עוד בתנאים הנדרשים (כגון שלילת רישיון מקצועי במקרה של מיופה כוח שהוא בעל מקצוע), מיופה הכוח הודיע בכתב על רצונו להפסיק לשמש בתפקיד, קשר הנישואין בין מייפה הכוח למיופה הכוח פקע (למעט אם נקבע אחרת בייפוי הכוח) או במקרה של ידועים בציבור שחדלו לנהל משק בית משותף מתוך כוונה לפרק את חיי המשפחה לצמיתות. בעת פקיעת ייפוי כוח, יש להודיע על כך לאפוטרופוס הכללי. אם המסמך טרם נכנס לתוקף, ההודעה היא באחריות האדם הממנה, ואם המסמך כבר נכנס לתוקף, האחריות להודעה מוטלת על מיופה הכוח. ההודעה תימסר באופן מקוון באתר האינטרנט הממשלתי.
באשר לעדכון המסמך, מייפה הכוח רשאי לעדכן את ייפוי הכוח המתמשך לאחר הפקדתו באמצעות הוספת הנחיות מקדימות, אך העדכון יבוצע רק על ידי עורך הדין שערך את ייפוי הכוח המקורי. העדכון הוא מוגבל ולא מאפשר שינוי של לב הדברים, כמו הוספת מיופה כוח חדש, שינוי דרכי הכניסה לתוקף, הוספה או הסרה של אדם מיודע או שינוי העניינים שהוסמכו למיופה הכוח. לצורך העדכון יש למלא טופס הצהרות, לצרף את מסמך ההנחיות המקדימות ולשלוח אותם במייל למחוז הרלוונטי של משרד האפוטרופוס הכללי. לאחר קבלת הטופס, האפוטרופוס הכללי יאפשר הגשה מחודשת של המסמכים דרך עורך הדין.
תהליך הפקדת ייפוי כוח מתמשך ואישורו
הפקדה של ייפוי כוח מתמשך יכולה להתבצע באחת משתי דרכים שונות. האפשרות הראשונה היא הפקדה על ידי עורך הדין דרך המערכת המקוונת באתר כשרות משפטית, זאת לאחר הזדהות באמצעות כרטיס חכם. האפשרות השנייה היא הפקדה על ידי הממנה עצמו שחלק ממנה הוא גם כן הגשה מקוונת על ידי עורך הדין בשלב הראשון. בשלב השני הממנה נכנס לתיק דרך מערכת ההזדהות הלאומית ובעצם מאשר את המסמך שהוגש על ידי עורך הדין. בנוסף הממנה יכול גם להפקיד את המסמך פרונטלית במחוז המטפל בתיק, זאת לאחר קביעת תור עצמאית באופן מקוון.
עלות ייפוי כוח מתמשך – מה צריך לדעת?
כשמדברים על עריכת ייפוי כוח מתמשך מחיר עשוי להשתנות בהתאם לאופי המסמך ומורכבותו. טווח העלויות לייפוי כוח יחיד נע בין 2,500 ל-5,000 שקלים (לא כולל מע"מ), בעוד ייפוי כוח זוגי נע בטווח של 4,500 עד 7,500 שקלים (לא כולל מע"מ). המחיר כולל את שכר הטרחה לעורך הדין המוסמך שמכין ומגיש את המסמך באופן מקוון לאפוטרופוס הכללי. חשוב לוודא שהעלות כוללת ליווי מקצועי מלא.
ייפוי כוח מתמשך מול צוואה – ההבדלים המרכזיים
ייפוי כוח מתמשך וצוואה הם שני כלים משפטיים המיועדים למטרות שונות לחלוטין, אך לעיתים מתבלבלים ביניהם. ייפוי כוח מתמשך נועד לאפשר לאדם לקבוע מי יטפל בענייניו במקרים של אובדן כשירות. זהו מסמך שנכנס לתוקף עוד בחייו של הממנה ומאפשר למיופה הכוח לנהל את ענייניו בהתאם להנחיות שניתנו מראש. לעומת זאת, צוואה היא מסמך המתייחס לחלוקת רכוש ונכסים של אדם לאחר מותו. לאחר פטירה, נדרשת בקשה לצו ירושה (אם אין צוואה) או צו קיום צוואה לצורך מימוש הוראות הצוואה. תפקיד ניהול העיזבון עובר אל מנהל עיזבון (אם מונה כזה) והוא זה שאחראי על חלוקת הנכסים בהתאם לצוואה או לדין. בעוד שייפוי כוח מתמשך מאפשר שליטה ושקט נפשי בתקופת החיים, צוואה מסדירה את העניינים לאחר הפטירה. שילוב נכון בין השניים מבטיח ניהול תקין במהלך החיים ולאחר מכן.
לסיכום
ייפוי כוח מתמשך הוא כלי משפטי חשוב ומתקדם המאפשר לכל אדם לתכנן את עתידו ולהבטיח כי חייו יתנהלו בדיוק כפי שהוא רואה לנכון, גם אם הוא עצמו כבר לא מסוגל לנווט את הדרך. עריכת ייפוי כוח מתמשך מעניקה שקט נפשי, גמישות ושליטה מלאה גם במצבים בלתי צפויים בחיים. כדי להבטיח שהמסמך ינוסח באופן מקצועי ומדויק, מומלץ לפנות לעורך דין מקצועי ומנוסה שמכיר את המקרים האלו לעומר על כל הרגישויות שבהם. משרד עורכי דין מירי יעקב גביש מציע ליווי אישי, ייעוץ מקיף ושירות מקצועי לעריכת ייפוי כוח מתמשך בהתאם לצרכים האישיים של כל אדם. אל תדחו את ההחלטה – זה הזמן ליצירת קשר עם צוות המומחים של משרד עו"ד מירי יעקב גביש לקבלת ייעוץ וליווי בדרך הבטוחה לעתיד בטוח ושקט נפשי.