מירי יעקב גביש - חברת עורכי דין ונוטריון
Google ג גוגל
4.8
מבוסס על 99 ביקורות
js_loader
לייעוץ חייגו
050-809-2965

התנגדות לצוואה

צוואה היא מסמך חשוב ומחייב והיא מביאה לביטוי את זכותו הבסיסית של אדם לקבוע באשר לחלוקת רכושו לאחר מותו. עם זאת, קיימים מקרים בהם עולות התנגדויות שונות, כשלעיתים צוואות לא נכתבו כראוי או על פי דין. לשם כך קיים מסמך הידוע בשם "התנגדות לצוואה", והוא מאפשר לכל מי שמענויין בכך להגיש התנגדות לצוואה. במאמר זה תוכלו ללמוד על תהליך התנגדות לצוואה – מי יכול להתנגד לצוואה, מהן העילות האפשריות לכך, מהם השלבים העיקריים בתהליך ועוד מידע שחשוב לדעת בנושא.

התנגדות לצו קיום צוואה

התנגדות לצוואה היא בעצם מסמך משפטי כתוב המוגש לרשם לענייני ירושה. מטרת המסמך היא למנוע מתן צו לקיום צוואה שאותה מבקשים לקיים לאחר פטירתו  של אדם שערך  צוואה בעודו בחיים.

עם הגשת ההתנגדות, הבקשה לקיום הצו בעצם מוקפאת והתיק עובר לדיון בבית משפט לענייני משפחה שצריך להחליט אם לממש את הצוואה או לפסול אותה. התנגדות לצו קיום צוואה אמורה להיות מוגשת ככלל תוך 14 יום מיום פרסום הבקשה למתן צו קיום צוואה. בכל מקרה- מומלץ להגיש מוקדם וסמוך ככל האפשר למועד בו הוגשה הבקשה לקיום צוואה. הסיבה לכך היא שהגשת בקשה לאחר שנתקבל צו תפגע בסיכויים לביטולה. זו גם הסיבה לנסות ולמנוע כל אפשרות של היורשים בצוואה לממש אותה ולערוך שינויים בעיזבון. חלק מהשינויים עלולים להיות בלתי הפיכים לאחר מימושם על ידי מי מהיורשים.

מי יכול להתנגד לצוואה?

על פי חוק, יכול להתנגד לצוואה כלשהי מי שמוגדר על פי בית המשפט בתור ״בעל עניין בדבר״ וההגדרה כאן היא כל מי שיש לו עניין כלכלי בתוצאות פסילת הצוואה. המקרים הקלאסיים הם של בני משפחה יורשים על פי חוק שנושלו מסיבה כזו או אחרת מצוואה או שטוענים כי לא קיבלו חלק שווה בעיזבון. בעלי עניין אחרים עשויים להיות נושים שלהם המנוח חב כסף וכעת הם דורשים מהיורשים שלו את תשלום החוב. לבסוף, בעלי עניין עשויים להיות גם כאלו שחלקו נכס מסוים עם המנוח (למשל שותפים עסקיים בעל רכוש משותף).

עילות לביטול צוואה

העילות לביטול צוואה עשויות להשתנות. קיימת פסיקה ענפה של בתי המשפט בשאלה. חשוב לציין שלא כל עילה לפסילה אכן תביא לפסילה בסופו של דבר, ובית המשפט יפסול את הצוואה כולה רק במצבים קיצוניים.

אלו הן העילות המרכזיות לפסילת צוואה:

  • היעדר כשירות לצוות: מקרים שבהם המצווה היה בעלי מגבלה רפואית שמנעה ממנו להבין את משמעות הפעולות שלו במעמד עריכת הצוואה. זו טענה מהותית שבהחלט יש בה לפסול צוואה וחשוב לצרף חוות דעת רפואית ככל שניתן לצרף כזו.
  • השפעה בלתי הוגנת: מקרים שבהם הופעל לחץ על המצווה לערוך את הצוואה או לחתום עליה או שנעשה ניצול של מצבו הירוד. לא כל השפעה תביא לפסילה צוואה, אלא רק כזו שיש בה מרכיב של אי הוגנות וניצול יחסי תלות בין המצווה למי שנהנה מעריכת הצוואה.
  • מעורבות בעריכת הצוואה: טענה לבחינת מעורבות הנהנים מהצוואה: מי בחר ושילם לעורך הדין שערך עבור המצווה את הצוואה, אם יש קשר כלשהו בין עורך הדין לנהנה מהצוואה וכן הלאה.
  • זיוף חתימה בצוואה: חוות דעת גרפולוגית תאשר מצבים כאלו. כמובן שזוהי עבירה פלילית חמורה ועילה משמעותית לפסילת צוואה.

שלבים מרכזיים בתהליך

  • הגשת בקשת התנגדות לצוואה לרשם לענייני ירושות (רק לאחר הגשת בקשה למתן צו קיום צוואה).
  • מעבר של התיק אל בית המשפט לענייני משפחה במקום מגוריו של המנוח.
  • קביעת תאריך לדיון בתיק בנוכחות הצדדים ונציגיהם.
  • פסק הדין והחלטה על קיום או פסילה של הצוואה.
  • ככלל- בית המשפט ידרוש מהצדדים לעבור הליך גישור ולנסות להגיע להסכמות באופן עצמאי.

פסילת צוואה – הפרוצדורה

ישנם כמה הליכים או כמה אפיקים בתהליך של פסילת צוואה. את כתב ההתנגדות, כאמור, אפשר להגיש רק לאחר שהוגשה בקשה לקיום צוואה לרשם הירושות. ההתנגדות למתן צו קיום צוואה עוברת לבדיקת עוזר הרשם לענייני ירושה או לבא-כוח היועץ המשפטי לממשלה.

לאחר השלמת הטיפול ניתנת החלטת הרשם לענייני ירושה, ובמידה ומדובר בהתנגדות על-פי דין, מועברת הבקשה למתן צו קיום צוואה וההתנגדות לבקשה להכרעת בית המשפט לענייני משפחה במקום מגוריו של המנוח. כעת מתחיל תהליך משפטי. מבקש קיומה של הצוואה יגיש תגובה להתנגדות ומכאן בית המשפט יקבע את דרך קיום ההליך. במסגרת ההליך, בדרך כלל בליווי עורך דין ירושה, בית המשפט שומע את הצדדים, ובהתאם לצורך ממנה מומחים, שומע עדים ונוקט בכל דרך שמוצא לנכון כדי שיוכל להכריע ולהחליט אם הצוואה תקפה או פסולה.

החל משנת 2020, במקרים של סכסוכי ירושה, מתקיים גם תהליך גישור בין הצדדים במטרה לנסות ולהגיע להסכמה.

 

מידע שכדאי לדעת לפני שמגישים התנגדות לקיום צוואה

לפני שמגישים התנגדות לקיום צוואה, חשוב מאוד לזכור את הנקודות האלה:

  • הבקשה למימוש צוואה מפורסמת בכלי התקשורת.
  • יש להגיש את ההתנגדות לקיום צוואה תוך 14 יום מפרסום בקשת הוצאת צו קיום צוואה.
  • מומלץ להגיש את ההתנגדות ממש אחרי הבקשה למתן צו קיום צוואה כדי להעלות את הסיכויים לפסילה.
  • מי שאינו בעל עניין בדבר לא רשאי להגיש התנגדות לצוואה.
  • בתי המשפט נוטים לקיים את הצוואה בשל עקרון העל של קיום רצון המצווה. לכן חשוב להכין את ההתנגדות ואת הראיות באופן דקדקני ויסודי.

דוגמאות להתנגדות לצוואה

להלן כמה דוגמאות להתנגדות לצוואה, חלקן נפוצות יותר ואחרות פחות:

  • בן שנושל מירושת אביו מגיש התנגדות וטוען שמגיע לו חלק מסוים מהעיזבון.
  • בעל עסק הלך לעולמו כשחב כסף לספק. הספק מגיש התנגדות לצוואה בהה ציווה המנוח את הכסף לילדיו ללא התייחסות לחובותיו.
  • אישה שבעלה נפטר מגישה התנגדות לצוואה שבה מוריש המנוח את רכושו לילדיו מנישואיו הראשונים.

לסיכום

בשורה התחתונה, התנגדות לצוואה היא תהליך המאפשר לבחון האם תקויים צוואה שיש בה חלוקה לא הוגנת או כזו שנערכה באופן בלתי חוקי. אם גם אתם זקוקים לסיוע, משרד עורכי הדין מירי יעקב גביש ישמח לייעץ ולכוון גם אתכם. רוצים לדעת עוד על כתיבת צוואה, מחלוקות משפטיות, ירושות ועיזבונות. כאן באתר תוכלו למצוא את כל המידע שאתם מחפשים ואתם מוזמנים ליצור קשר בכל שלב למידע נוסף.

חזרה לחלק ספציפי במאמר:

מירי יעקב גביש
מירי יעקב גביש

בעלת תואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת בר-אילן ותואר שני במינהל עסקים. מגשרת, אדריכלית פנים, בוגרת הפרקליטות הצבאית, חברה בוועדת מקרקעין ובוועדת צבא וביטחון של לשכת עורכי הדין.

עוד באותו נושא
יצירת קשר
הוואטספ שלנו:

053-7127018

טלפון נייד:

053-7127018

כתובת דוא"ל:

[email protected]

טלפון משרד:

050-8092965

רחוב ירושלים 39 ,מגדל A ,קומה 9 ,קניון קריית אונו

a3
עו"ד מירי יעקב גביש
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ עם מירי >>