מירי יעקב גביש - חברת עורכי דין ונוטריון
Google ג גוגל
4.8
מבוסס על 99 ביקורות
js_loader
לייעוץ חייגו
050-809-2965

צוואה הדדית

צוואה הדדית

אחד הכלים המשפטיים החשובים ביותר המאפשרים לאנשים לשמור על שלום המשפחה נקרא "צוואה הדדית". בני זוג המעוניינים להסדיר ביניהם את חלוקת הרכוש לאחר מותם, חייבים להכיר את האפשרות הזאת, הנחשבת לאחת מהאפשרות היעילה ביותר לצורך חלקות רכוש וממון. במאמר זה נרחיב על צוואה הדדית, על היתרונות והחסרונות שלה, על נוסח צוואה הדדית, על אפשרויות הביטול שלה ועל עוד נושאים חשובים בנושא זה.

 

מהי צוואה הדדית?

צוואה הדדית היא צוואה שעורכים בני זוג מתוך הסתמכות הדדית על כך ששני הצדדים החליטו להוריש את ממונם ורכושם אחד לשני לאחר מותו של אחד מהם או ישירות ליורשים אחרים לאחר מות שני בני הזוג. הדוגמה הנפוצה ביותר בעולם של ירושות וצוואות היא צוואה הדדית שבה כל אחד מבני הזוג מוריש את עזבונו לצד השני שנשאר בחיים, ולאחר מותו של בן הזוג השני העיזבון עובר אל הילדים המשותפים. בני זוג יכולים לבחור נוסף לכך להוריש את כל עיזבונם ישירות לילדים (או לכל גורם שלישי אחר לצורך העניין) וגם זו נחשבת צוואה הדדית. כדי שצוואה תחשב כצוואה הדדית, צריכים להתקיים שני שלבים: בשלב הראשון מחליטים על ההוראות של צוואה הדדית, בשלב זה הצוואה מוגדרת "צוואה משותפת". בשלב השני הופכים את הצוואה המשותפת לצוואה הדדית כאשר תולים את ההסדרים זה בזה (למשל, אם בן זוג אחד הולך לעולמו, הכסף עובר לבן הזוג השני) ובשל ההסתמכות ההדדית של מי מהצדדים על הצד השני קשה מאד לשנות אותה לאחר מות הראשון בין בני הזוג.

 

היתרונות של צוואה הדדית

כנובע מההסתמכות ההדדית, היתרון המרכזי בצוואה הדדית הוא היכולת של בני הזוג להגביל את הצעדים של הצד השני באשר ליכולת לערוך שינויים בצוואה בעתיד. כאשר בני זוג חולקים חיים משותפים וגם הרכוש הפרטי של כל אחד הוא במהותו משותף, עולה הצורך בכלים שיאפשרו לכל אחד מהצדדים לקבוע את עתידה של הירושה במקרה והוא זה שילך לעולמו קודם לכן. יתרון נוסף וחשוב לא פחות הוא השקט הנפשי שמקנה צוואה הדדית לבני הזוג עוד בחייהם. היא מונעת מתיחות על רקע הירושה ומסדירה בדיוק את חלוקת הרכוש במקרים של מוות של אחד מבני הזוג וכן לאחר מות שניהם. ייצוג בבתי משפט הוא הכרחי לא אחת, במקרים של מחלוקות על ירושה, אך יש לא מעט מקרים שבהם אין בכך צורך בזכות קיומה של צוואה הדדית.

 

החסרונות של צוואה הדדית

היתרון בצוואה הדדית הוא במידה רבה גם החיסרון שלה. יש לא מעט מקרים שבהם בן הזוג שנותר בחיים מעוניין לשנות את הצוואה מכורח נסיבות החיים. במצבים האלה יהיה קשה לערוך שינויים ולהגיש התנגדויות. חיסרון נוסף הוא הקושי לחזות התרחשויות עתידיות ובהרבה מקרים קשה לערוך צוואה הדדית שחוזה את כל ההתרחשויות הפוטנציאליות בעתיד. במקרים הללו נוצר בלבול, המקשה לעיתים לקיים את הצוואה בפשטות.

 

נוסח צוואה הדדית

נוסח הצוואה ההדדית דומה במהותו לנוסח הצוואה הכללית, אך נבדל בדבר אחד עיקרי והוא למעשה החוזה המוסכם על בני הזוג, כאשר יש משקל לסיכום ביניהם בעודם בחיים ולא רק מה קורה לאחר הפטירה. הצדדים למעשה מצהירים על כך שהצוואה נערכת בהסכמה מלאה ובצלילות הדעת של שניהם ומצהירים על רצונם להשאיר הוראות בדבר חלוקת עיזבונם. מכאן מתחיל השלב של פירוט חלוקת הירושה כולל ההתניות והסעיפים העיקריים: למי הולך הרכוש במקרה של פטירת אחד מבני הזוג ולמי הוא הולך לאחר ששניהם הולכים לעולמם. בסוף הנוסח יש גם מקום לחתימת עדים.

 

ביטול צוואה הדדית

לאחר עריכת צוואה הדדית, אם אחד מבני הזוג ירצה לערוך בה שינויים (או לבטלה),  הוא יכול לעשות זאת ובלבד שבן.ת הזוג השני.ה עודו.ה בחיים. לשינויים לא יהיה כל תוקף אלא אם כן נמסרה הודעה בכתב לצד השני לפני השינוי. את ההודעה יש לשלוח בהתאם לחוק ולקבוע בצוואה וזאת על מנת לאפשר לצד השני לערוך צוואה חדשה ככל שירצה בכך. חשוב לציין שעצם שליחת ההודעה המוקדמת מבטלת באחת את תוקפה של הצוואה ההדדית ובמקרים של פטירה, בהיעדר כל צוואה אחרת, הרכוש יחולק על פי דין. (דהיינו- כאילו אין צוואה)

 

 שינוי צוואה הדדית לאחר פטירה של אחד מבני הזוג

שינוי של צוואה הדדית לאחר פטירת אחד מבני הזוג הוא כבר עניין מורכב יותר. אין זה אומר הדבר אינו אפשרי. במקרים בהם בן הזוג מעוניין לשנות את הצוואה לאחר פטירת הצד השני, הוא יוכל לעשות זאת רק אם הוא אינו היורש של הנפטר. כלומר, אם לצורך העניין אבא לילדים שאשתו נפטרה, מעוניין להוריש להם נכס משותף שבבעלותו מכורח הצוואה ההדדית, הוא יוכל לבצע את השינוי ולערוך צוואה חדשה, אבל רק לאחר שיסתלק מן העיזבון. אם העיזבון כבר חולק, יהיה אפשר לערוך שינויים בצוואה רק לאחר החזרת העיזבון.

 

לסיכום

צוואה הדדית היא כלי חשוב ויעיל לבני זוג המעוניינים להסדיר את סוגיית עיזבונם. אם גם אתם זוג המעוניין לקנות לעצמו הרבה שקט נפשי, למנוע מתיחות במשפחה ולהקל על תהליכי החלוקה לאחר לכתכם, צוואה הדדית היא ככל הנראה הפתרון הטוב ביותר. אם אתם עדיין לא מבינים לגמרי למה חשוב לכתוב צוואה, כדאי מאוד להבין את כוחו של הכלי המשפטי החשוב הזה ואיך הוא עוזר למשפחות לשמור על שלום בית. רוצים לדעת עוד על צוואה הדדית, על מכירת דירה שהתקבלה בירושה, ביטול צוואה ונושאים משיקים נוספים? מוזמנים ליצור קשר עם משרד עורכי דין מירי יעקב גביש לייעוץ משפטי ראשוני ללא עלות וליווי צמוד לכל אורך התהליך.

חזרה לחלק ספציפי במאמר:

מירי יעקב גביש
מירי יעקב גביש

בעלת תואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת בר-אילן ותואר שני במינהל עסקים. מגשרת, אדריכלית פנים, בוגרת הפרקליטות הצבאית, חברה בוועדת מקרקעין ובוועדת צבא וביטחון של לשכת עורכי הדין.

עוד באותו נושא
יצירת קשר
הוואטספ שלנו:

053-7127018

טלפון נייד:

053-7127018

כתובת דוא"ל:

[email protected]

טלפון משרד:

050-8092965

רחוב ירושלים 39 ,מגדל A ,קומה 9 ,קניון קריית אונו

a3
עו"ד מירי יעקב גביש
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ עם מירי >>

צריכים ייעוץ משפטי
בתחום המקרקעין ?

השאירו פרטים ונדאג לחזור אליכם בהקדם!