מירי יעקב גביש - חברת עורכי דין ונוטריון
Google ג גוגל
4.8
מבוסס על 99 ביקורות
js_loader
לייעוץ חייגו
050-809-2965

המדריך למס ירושה – 2024

מדריך למס ירושה

ירושות הן עניין רגיש בפני עצמו, אך כשמדובר בנושא מס ירושה, הדבר הופך למורכב עוד יותר. אף שכבר בשנת 1981 בוטל בישראל מס ירושה, עדיין יש כמה מצבים שבהם המס נדרש. אם קיבלתם ירושה ואתם תוהים אם אתם חייבים במס על פי החוק ושייכים לאותה קבוצה שעדיין נדרש בו, חשוב שתעזרו במומחים בתחום, שיוכלו לספק לכם את המידע המתאים והאמין ביותר. אך לפני הכול, זקוקים לקצת רקע ופרטים חשובים שיעזרו לכם לעשות סדר? במאמר הזה תקבלו את מרבית התשובות.

 

האם יש מס על ירושה?

נושא מס הירושה, בכל הקשור לעניין ירושות וצוואות, רלוונטי בייחוד לאלה שקיבלו ירושה ורוצים לדעת כיצד נכון וחכם להתנהל איתה. מבחינה היסטורית, חוק מס ירושה לשנת התש"ט (1949), חייב את היורשים לשלם אחוז מוגדר משווי העיזבון שקיבלו כמס ירושה. מיסוי זה היה מקובל במשך יותר משלושה עשורים, ומטרתו העיקרית הייתה להסדיר את חלוקת העושר ואולי להוסיף מקורות הכנסה למדינה.

עם זאת, אכיפת המס עוררה סוגיות רבות, מה שהוביל את ממשלת ישראל בשנת 1981 לבטלו, בנימוקים שעלות הגבייה הייתה כמעט שוות ערך להכנסות שהניבה, אם לא עלתה עליהן. מעבר לכך, טענו המבקרים על חוסר הגינות בכל הקשור לחיוב במיסים על נכסים שכבר הוטל עליהם מס הכנסה וארנונה בעת רכישתם על ידי המנוח, והדגישו שאין זה צודק להטיל מס בשנית על אותם נכסים, כאשר הפעם צריכים לשלם אותו היורשים.
היום, נכון לשנת 2024, אין מס ירושה. עם זאת, בעוד נכסים שעברו בירושה כבר לא מחויבים במס רק על העברתם, עסקאות מסוימות בין יורשים או התנהלות מסוימת למימוש הירושה עשויות להוביל לכדי הצורך במס כלשהו. המשמעות לכך בפועל היא להבין היטב את כל אותם ניואנסים הקשורים בכך ולהיעזר בשירותי תכנון וייעוץ מס כדי להימנע מחבות מס מיותרת.

 

מתי משלמים מס על ירושה?

בעוד שאין, כאמור, מס ירושה ישיר על העברת נכסים עם פטירתו של אדם, היורשים עלולים למצוא עצמם חייבים במיסים כאשר הם בוחרים למכור נכסים שקיבלו בירושה. חבות מס זו באת לידי ביטוי בתצורת מס שבח, המוטל על עליית ערך הנכס שעבר בירושה מרגע רכישתו על ידי המוריש ועד לשלב שבו הוא נמכר על ידי היורש. אולם, החוק מתיר גם הקלות, בעיקר באשר לדירות מגורים. בתנאים מסוימים, יורש עשוי לזכות בפטור ממס שבח בעת מכירת נכס מגורים שעבר בירושה. פטור זה נועד להקל על נטל המס על יחידים היורשים ומחליטים למכור בתי מגורים, מתוך הכרה במשמעות האישית והמשפחתית של נכסים כאלה.
לעומת זאת, נכסים שעברו בירושה שאינם משמשים כדירות מגורים, לרבות שטחי מסחר וקרקעות חקלאיות, יהיו מלווים כמעט תמיד במס שבח על מכירתם, בתנאי שיש רווח ממומש. נוסף לכך, במצבים שבהם יש כמה יורשים לנכס אחד, בחינת האפשרות להסכם חלוקת עיזבון יכולה להיות הפתרון הנכון. הסכם כזה מאפשרים ליורשים לחלק מחדש את הנכס שעבר בירושה בינם לבין עצמם, כולל אפילו קנייה של יורש אחד את כל הנכס מהאחרים, מה שיכול לשמש פתרון יעיל יותר במס לחלוקת העיזבון שעבר בירושה.

 

ההבדל בין מס ירושה למס עיזבון

יש הבדל בולט בין שני המיסים. גובה מס הירושה מוערך באופן פרטני על כל יורש על פי שווי הנכסים או ההון שהוא מקבל מעיזבון הנפטר. המשמעות היא ששיעור המס וההתחייבויות עליו יכולים להשתנות מיורש ליורש, בהתאם לגודלו או לשוויו של חלק העיזבון שהם יורשים. לעומת זאת, מס עיזבון מוטל על כל עיזבונו של המנוח טרם חלוקת הנכסים ליורשים. מדובר בחיוב יחיד המחושב על בסיס השווי הכולל של עזבונו של המנוח בזמן הפטירה, במטרה להטיל מס על העושר הקולקטיבי לפני חלוקתו והעברתו. הבדל זה מדגיש את אופיו של מס ירושה כמס ממוקד נמען, בעוד מס עיזבון ממוקד עיזבון, כל אחד והשלכותיו.

 

מס על ירושה מחו"ל

בעוד שישראל עצמה אינה מטילה מס ירושה על נכסים הנמצאים בגבולותיה, המצב משתנה כאשר מדובר בנכסים הנמצאים בחו"ל ועוברים בירושה. היורשים עלולים למצוא את עצמם כפופים לחוקי מס הירושה של המדינה שבה נמצא הנכס שעבר בירושה, מה שיכול להוביל לתשלום מס יקר. מסיבה זו חשוב להבין לעומק את משמעויות המיסוי במקרים כאלה, את התקנות והחוקים הרלוונטיים לאותה מדינה, כולל דיני מס בין-לאומיים ולהיעזר בגורם מקצועי הבקיא בכך כדי לוודא שמתנהלים נכון וחכם במצב כזה.

 

האם יש מס ירושה על דירה?

בעוד שלא מוטל מס עיזבון בישראל עם פטירתו של יחיד וגם לא מס ירושה שנגבה עם קבלת ירושה (לרבות דירות), המס יידרש כאשר מחליטים למכור את הדירה. במקרה זה הכוונה היא, כאמור, למס שבח שעלול להיות התחייבות כספית גדולה ליורשים. מסיבה זו תכנון מס נכון תוך בחינת אפשרויות לקבלת פטור בהחלט יכולות לעזור.

 

תכנון מס על ירושה

תכנון מס על ירושה הוא הדרך הנכונה למנוע את השפעתה הכספית הכבדה של הירושה, במקרים מסוימים, כאשר מעוניינים למכור את הנכס. בלא תכנון קפדני כזה, היורשים עלולים למצוא את עצמם בפני התחייבויות כבדות של מס שבח, המחושבות על פי עליית ערך הנכס מהרכישה המקורית על ידי המוריש ועד לשלב מכירתו או חלוקתו בין היורשים. מס זה יכול להפחית מאוד את התועלת הכספית של הירושה, בעיקר בהתחשב בשבח על פני תקופות ארוכות מאוד למשך שנים. תכנון מס יכול להציע מסלולים לצמצום ניכר או לקבלת פטור מנטל המס הזה, והוא מצריך בחינה מעמיקה של פרמטרים שונים, הקשורים לירושה, תוך התייחסות לאופי הנכס ולמיקומו, השלכות המס הפוטנציאליות על כל יורש ושיטות המס היעילות ביותר לחלוקת הנכס, למשל. לעומת זאת, כאשר מדובר בנכס בחו"ל שניתן בירושה, תכנון זה הופך למורכב עוד יותר, ומצריך הבנה של חוקי המס והחבויות הבין-לאומיים.

 

איך עורך דין יכול לעזור בנושאי מס על ירושה?

עורך דין המציע שירותי נוטריון ומתמחה בנושאי ירושות וצוואות ממלא תפקיד מרכזי בהתמודדות עם נושאי מס על ירושה, ומציע דרכים יעילות, במידה ואכן ריאלי הדבר, להפחית את גובה המס או אפילו לקבל פטור. כבר מהשלבים הראשונים של עריכת הצוואה, יכול עורך הדין לוודא שהדבר נעשה בצורה הנותנת מענה מיטבי לשיקולי מס, מה שעלול לחסוך סכומי כסף ניכרים ליורשים. בהמשך מומחיות זו יכולה לבוא לידי ביטוי בזמן הסכמי חלוקת עיזבון, כאשר הדרכתו יכולה לייעל את תהליך העברת הנכסים בין היורשים בצורה הנכונה מבחינת מיסוי.
כאשר מדובר במכירת נדל"ן ונכסים אחרים בעלי ערך גבוה העוברים בירושה, הבנתו של עורך הדין בחוקי המס, פטורים והפחתות יכולה למנוע חיובי מס מיותרים, ולאפשר מרווח נשימה ליורשים. פנייה לעורך דין מנוסה ומקצועי בתחום זה היא הדרך הנכונה להתמודד במצב מורכב שכזה, ולא משנה באיזה נכס מדובר, והיכן הוא נמצא, בישראל או בחו"ל.

 

לסיום

למרות הקביעה בשנת 1981 כי בישראל לא יחול יותר מס ירושה, יש עדיין מקרים שבהם יורשים נדרשים לשלם מס וחשוב להבין באילו מצבים הדבר הזה נדרש כדי להבטיח התנהלות חכמה ונכונה יותר. סיוע של עורך דין בתחום הצוואות והירושות הבקיא בכל הקשור לנושאים המיסוי גם יכול לעזור במצבים מורכבים, ולא רק, למנוע הוצאות כספיות גבוהות בתצורת מס.

 

חזרה לחלק ספציפי במאמר:

מירי יעקב גביש
מירי יעקב גביש

בעלת תואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת בר-אילן ותואר שני במינהל עסקים. מגשרת, אדריכלית פנים, בוגרת הפרקליטות הצבאית, חברה בוועדת מקרקעין ובוועדת צבא וביטחון של לשכת עורכי הדין.

עוד באותו נושא
יצירת קשר
הוואטספ שלנו:

053-7127018

טלפון נייד:

053-7127018

כתובת דוא"ל:

[email protected]

טלפון משרד:

050-8092965

רחוב ירושלים 39 ,מגדל A ,קומה 9 ,קניון קריית אונו

a3
עו"ד מירי יעקב גביש
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ עם מירי >>