מירי יעקב גביש - חברת עורכי דין ונוטריון
לייעוץ חייגו
050-809-2965

ירושה ללא צוואה

ירושה ללא צוואה

פטירתו של כל אדם היא אירוע קשה ומורכב כשלעצמו למשפחתו וליורשיו הפוטנציאליים. מלבד ההיבט הרגשי הקשה, עליהם להתמודד גם עם הסוגיות המשפטיות והבירוקרטיות הנלוות לחלוקת העיזבון, הרכוש, הנכסים ולעיתים גם החובות שהנפטר הותיר אחריו. במקרים רבים, אנשים אינם חושבים על צוואה במהלך בחייהם מסיבות שונות, והולכים לעולמם ללא צוואה תקפה המסדירה את חלוקת רכושם. כאשר מצב זה מתרחש, התהליך של חלוקת העיזבון והנכסים הופך למסובך ובעייתי ועלול להוביל למחלוקות משפטיות ממושכות בין היורשים הפוטנציאליים. במקרים אלו, החוק והמערכת המשפטית נדרשים להתערב ולקבוע את סדר העדיפויות בירושה על פי כללים קבועים מראש, שלא בהכרח משקפים את רצונותיו האמיתיים של הנפטר. במאמר זה נסקור את עניין הירושה ללא צוואה, את התייחסות החוקית למקרה, וכמו כן נדבר על התהליך המשפטי לפיו נקבעים היורשים וחלוקת רכושו.

 

מה קורה כאשר אדם נפטר ללא צוואה?

כאשר אדם נפטר ללא צוואה תקפה המפרטת את רצונותיו באשר לחלוקת רכושו ונכסיו, העיזבון שהותיר אחריו מחולק על פי דיני הירושה הקבועים בחוק. בית המשפט לענייני ירושה הוא הגורם המחליט על עריכת הצוואה וטיפול בירושה, משמע על חלוקת הרכוש והנכסים בין היורשים הפוטנציאליים בהתאם לסדר העדיפויות המוגדר בחוק הירושה. החלטה זו מתבססת על קריטריונים כגון קרבת משפחה, מצב משפחתי, גיל וכדומה, ולא בהכרח משקפת את רצונותיו ורואה לנגד עיניו את הנסיבות המיוחדות של המקרה הספציפי.

 

אילו אתגרים עלולים להיות במקרה כזה?
ירושה ללא צוואה מפורטת עלולה להציב מספר אתגרים בפני היורשים והמשפחה ובהם:

  • חוסר ודאות – ללא הוראות ברורות וחד-משמעיות מצד הנפטר, קיים חוסר ודאות רב לגבי אופן חלוקת הרכוש והנכסים בין היורשים. חוסר ודאות זה עלול לגרום לחששות ולמתחים בקרב המשפחה.
  • מחלוקות ועימותים בין היורשים – יש לא מעט מצבים שבהם היורשים אינם מסכימים לחלוקה שנקבעה על ידי בית המשפט בהתאם לחוק, ועלולות להתעורר מחלוקות, ויכוחים ומתחים ביניהם. מצבים אלו עלולים לפגוע קשות ביחסים המשפחתיים ולגרום לקרעים ולנתק.
  • עלויות כספיות – הליכים משפטיים לחלוקת עיזבון ללא צוואה עלולים להיות יקרים ביותר, ולגרור עלויות משפטיות גבוהות ליורשים. עלויות אלו כוללות שכר טרחה לעורכי דין, אגרות משפטיות, עלויות מומחים וכדומה.
  • זמן – ההליך המשפטי של חלוקת עיזבון ללא צוואה עלול להימשך זמן רב מאוד, לעיתים שנים ארוכות. משך זמן ארוך זה עלול לגרום לעיכובים בחלוקת הרכוש והנכסים, ולהוביל לתסכול ולמתח נוסף בקרב המשפחה.

מהו סדר העדיפויות בירושה על פי דין

בהיעדר צוואה, חוקי הירושה בישראל קובעים את סדר העדיפויות הבא לירושת הרכוש והנכסים של הנפטר:

  1. בן/בת זוג נשוי/אה – היורש הראשון לפי הדין.
  2. ילדים – אם אין בן/בת זוג נשוי/אה, הילדים יורשים את העיזבון בחלקים שווים.
  3. הורים – אם אין לנפטר ילדים, ההורים יורשים את העיזבון.
  4. אחים ואחיות – במקרה שאין הורים האחים והאחיות יורשים את העיזבון.
  5. דודים ודודות – אם אין לנפטר אחים ואחיות, הדודים והדודות יורשים את העיזבון.

סדר עדיפויות זה עשוי להשתנות במקרים ייחודיים ומיוחדים, כגון במקרים של ילדים חורגים, הורים חורגים, מקרים של אימוץ, קיומה של שותפות חיים ללא נישואים וכדומה.

מה קורה אם אין יורשים כלל?

במקרה הקיצון והנדיר שבו לא נמצאים יורשים על פי החוק, העיזבון והרכוש של הנפטר עוברים לבעלות המדינה. זהו מצב נדיר יחסית, אך עדיין עשוי להתרחש במקרים מסוימים של נפטרים שאין להם קרובי משפחה ידועים או שהקרובים הידועים כבר אינם בין החיים.

ירושה ללא צוואה: שלבי ההליך

כאשר אדם נפטר ללא צוואה תקפה, ההליך של חלוקת העיזבון מתבצע באמצעות הליכים משפטיים מסודרים הכפופים לדיני צוואות וירושות, הכוללים מספר שלבים עיקריים:

הגשת בקשה לצו ירושה

היורשים הפוטנציאליים, או נציגיהם המשפטיים לרבות עורכי דין מיופי כוח, מגישים בקשה לצו ירושה לרשם הירושות כדי לקבל צו ירושה. בבקשה זו יש לפרט את פרטי הנפטר האישיים, את זהות היורשים האפשריים על פי החוק ואת רשימת הרכוש והנכסים שהותיר אחריו הנפטר. לבקשה זו יש לצרף מסמכים תומכים כגון תעודת פטירה, אישורים על קרבת משפחה וכדומה.

חלוקת הרכוש

לאחר בחינה יסודית של הבקשה והמסמכים הרלוונטיים, בית המשפט יכריז רשמית על זהות היורשים החוקיים ויחלק את הרכוש והנכסים של הנפטר ביניהם על פי סדר העדיפויות שנקבע בחוק. חלוקה זו תיעשה תוך התחשבות בנסיבות הספציפיות של כל מקרה, כגון מצבם הכלכלי של היורשים, גילם, מצב משפחתי וכדומה.

תשלום חובות והוצאות

לפני חלוקת הרכוש הפיזי ליורשים, יש לסלק את החובות, ההלוואות וההוצאות הכרוכים בעיזבון. זאת כולל חובות לבנקים, למוסדות פיננסיים אחרים או לגופים וספקים שונים, הוצאות משפטיות שהצטברו בתהליך, מיסים ואגרות שונות הנוגעות לעיזבון ולחלוקתו. רק לאחר סילוק החובות הרלוונטיים, יחולקו הרכוש והנכסים שנותרו ביורשים על פי צו בית המשפט.

מדוע חשוב לכתוב צוואה?
בשל האתגרים והקשיים הרבים הכרוכים בירושה ללא צוואה, חשוב ביותר לכתוב צוואה תקפה ומפורטת כדי להבטיח את רצונותיו האמיתיים של הנפטר לגבי חלוקת הרכוש, העיזבון והנכסים שלו. חשיבות כתיבת הצוואה היא רבה, שכן צוואה מסודרת ומנוסחת כראוי מאפשרת חלוקה ברורה, מדויקת ומפורטת של הנכסים והזכויות בין היורשים, מונעת מחלוקות ועימותים בין בני המשפחה, וחוסכת את הצורך בהליכים משפטיים ממושכים ויקרים. כתיבת צוואה היא המנגנון היחידי המאפשר לאדם לשלוט באופן חלוקת רכושו לאחר מותו, ולהבטיח את טובת יורשיו כפי שהוא רואה לנכון.

לסיכום

פטירתו של אדם ללא צוואה תקפה המסדירה את חלוקת העיזבון והרכוש שלו, עלולה להציב מכשולים ואתגרים רביםבפני היורשים והמשפחה. בהיעדר הוראות ברורות וספציפיות מצד הנפטר, חלוקת העיזבון נעשית על פי חוקים קבועים מראש המתבססים על קריטריונים כלליים של קרבת משפחה. הליך זה עלול לגרור חוסר ודאות, מחלוקות בין היורשים, עלויות כספיות גבוהות והליכים בירוקרטיים ממושכים. כל אלו עלולים לפגוע ביחסים המשפחתיים ולהוביל למתחים ולמצבים כואבים. לכן, חשוב ביותר לכתוב צוואה מסודרת המפרטת את רצונותיו האמיתיים של האדם לגבי חלוקת רכושו וזכויותיו לאחר מותו.

חזרה לחלק ספציפי במאמר:

מירי יעקב גביש
מירי יעקב גביש

בעלת תואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת בר-אילן ותואר שני במינהל עסקים. מגשרת, אדריכלית פנים, בוגרת הפרקליטות הצבאית, חברה בוועדת מקרקעין ובוועדת צבא וביטחון של לשכת עורכי הדין.

עוד באותו נושא
יצירת קשר
הוואטספ שלנו:

053-7127018

טלפון נייד:

053-7127018

כתובת דוא"ל:

[email protected]

טלפון משרד:

050-8092965

רחוב ירושלים 39 ,מגדל A ,קומה 9 ,קניון קריית אונו

a3
עו"ד מירי יעקב גביש
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ עם מירי >>

צריכים ייעוץ משפטי
בתחום המקרקעין ?

השאירו פרטים ונדאג לחזור אליכם בהקדם!