מירי יעקב גביש - חברת עורכי דין ונוטריון
לייעוץ חייגו
050-809-2965

איחור במסירת דירה מקבלן: המדריך לזכויות, פיצויים וצעדים משפטיים

רכישת דירה מקבלן היא אחת מההשקעות הגדולות ביותר בחיי רבים, ואכן זהו תהליך מרגש במיוחד. עם זאת, לפעמים בתהליך הזה יש כמה אתגרים, בייחוד כשמתרחש איחור במסירה ואז הרוכשים עשויים להתמודד עם חוסר ודאות, עם הוצאות בלתי צפויות ועם המון אי נעימות. איחור במסירת דירה מקבלן מעלה שאלות רבות וחשוב להכיר מהן זכויות הרוכשים, מהם הפיצויים המגיעים להם לפי חוק ומהן האפשרויות המשפטיות הקיימות, ובשביל זה אנחנו כאן.

מה קובע חוק המכר (דירות) במקרה של איחור במסירת דירה?

חוק המכר (דירות), תשל"ג-1973, נועד להגן על זכויות הרוכשים בעת רכישת דירה מקבלן. החוק קובע שאם הקבלן לא מוסר את הדירה במועד שנקבע בחוזה, ולרוכשים אין אפשרות לקבל את החזקה על הדירה גם לאחר "תקופת חסד" של 60 יום, הם זכאים לקבל פיצוי כספי מיידי, ללא צורך בהוכחת נזק.

חוק זה חשוב, שכן מטרתו היא להבטיח שהרוכשים לא ייאלצו לשאת בעלויות נוספות כמו תשלום על דירה חלופית או הפסד הכנסה, בעקבות איחורים שהם באחריות הקבלן. כמו כן, כשהקבלן מפר את מועד המסירה שנקבע בחוזה אפשר להפעיל את ההגנות המופיעות בחוק.

באילו מקרים הקבלן מחויב לפצות על איחור במסירת דירה?

חוק המכר (דירות) קובע כי הקבלן מחויב לפצות את הרוכשים על איחור במסירת דירה כשהאיחור נמשך מעבר לתקופת החסד של 60 יום מהמועד שנקבע בחוזה. על פי סעיף 7א(א) לחוק, כל איחור מעבר לתקופה זו, אפילו אם מדובר באיחור קצר יחסית, מחייב את הקבלן לפצות את הרוכשים.

החוק מבהיר כי הפיצוי ישולם גם בלי צורך בהוכחת נזק מצד הרוכשים, מה שמעניק להם הגנה כלכלית ומקטין את הפגיעה בהם עקב עיכוב לא צפוי. החוק מחייב את הקבלן לפעול בשקיפות מול הרוכשים וליידע אותם מראש על כל עיכוב צפוי. עם זאת, החוק מציין כמה מצבים שבהם הקבלן יהיה פטור מהחובה לפיצוי, כמו אירועים שאינם בשליטת הקבלן או איחור שמקורו ברוכשים.

כיצד מחושב הפיצוי בגין איחור במסירת דירה מקבלן?

החוק מגדיר כיצד יש לחשב את הפיצוי שמגיע לרוכשים במקרה של איחור במסירת הדירה, והוא מבחין בין איחור של עד 8 חודשים לאיחור ממושך יותר.

איחור של עד 8 חודשים

כשהאיחור במסירת דירה נמשך מעבר לתקופת החסד של 60 ימים ועד 8 חודשים, הקבלן מחויב לשלם פיצוי בגובה של 150% מדמי השכירות של דירה דומה בגודלה ובמקומה, כפול מספר חודשי האיחור. פיצוי זה מיועד לכסות את עלויות השכירות החלופית וגם הוצאות נוספות שעלולות להיערם על הרוכשים.

לדוגמא, אם שווי דמי השכירות של דירה בגודל ובמקום דומה הוא 5,000 ₪  בחודש, והאיחור נמשך 5 חודשים גובה הפיצוי החודשי יהיה 7,500 ₪ (150% × 5,000 ₪) וסך כל הפיצוי עבור 5 חודשים יהיה: 37,500 ₪ (7,500 ₪  × 5).

איחור העולה על 8 חודשים

אם האיחור במסירת דירה מקבלן נמשך מעבר ל-8 חודשים, הקבלן מחויב להעלות את סכום הפיצוי, ולשלם לרוכשים 125% מדמי השכירות החודשיים של דירה דומה בגודלה ובמקומה עבור כל חודש נוסף.

לדוגמא, אם דמי השכירות של דירה בגודל ובמיקום דומה הוא 5,000 ₪  בחודש, והאיחור נמשך כ-10 חודשים (8 חודשים ראשונים בתוספת 2 חודשים נוספים):

  • עבור 8 החודשים הראשונים החישוב יהיה: 150% × 5,000 ₪ = 7,500 ש"ח לחודש × 8 חודשים = 60,000 ₪
  • עבור 2 החודשים הנוספים החישוב יהיה: 125% × 5,000 ש"ח = 6,250 ₪ לחודש × 2 חודשים = 12,500 ₪

על כן, סך הפיצוי לאיחור של 10 חודשים יהיה: 60,000 ₪ + 12,500 ₪  = 72,500 ₪.

האם הקבלן יכול לשלם פחות מהפיצוי הקבוע בחוק?

החוק קובע מנגנון פיצוי מינימלי במקרים של איחור במסירת דירה, מתוך מטרה להבטיח שהרוכשים לא יישאו בעלויות נוספות בשל עיכובים שאינם באשמתם. חוק המכר מחייב את הקבלן לפצות את הרוכשים לפי נוסחה מוגדרת שהוא אינו יכול לצמצם, אלא אם סכום הפיצוי יהיה גבוה מהקבוע בחוק.

משום שהחוק נועד להגן על הרוכשים, הוא קובע מפורשות כי הקבלן אינו יכול לשלם פחות מסכום הפיצוי הקבוע בחוק, גם אם הוא והקונה הסכימו על פיצוי חלופי במסגרת החוזה. כל סעיף בחוזה הקובע שהפיצוי יהיה נמוך מהמינימום שנקבע בחוק ייחשב כבלתי תקף.

מקרים של איחור במסירת דירה עקב שינויים או תוספות – מה החוק קובע?

חוץ מעיכובים מצד הקבלן, איחור במסירת דירה יכול להיגרם גם בעקבות בקשות לשינויים או תוספות מצד הרוכשים. אם הרוכשים מבקשים לבצע התאמות אישיות בדירה כמו שינויים במבנה הפנימי, שינוי של חומרי הגלם או תוספות שונות, יש לכך השלכות שיכולות להשפיע על מועד המסירה המקורי. במקרים כאלו הקבלן רשאי להאריך את מועד המסירה, כל עוד קיבל את הסכמת הרוכשים לכך במסגרת החוזה או בהסכם נוסף. עם זאת, הקבלן מחויב להעריך מראש את משך הזמן הנדרש לביצוע השינויים וליידע את הרוכשים בהשלכות על מועד המסירה הצפוי.

אם הקבלן לא מסר לרוכשים התראה בנוגע להשפעת השינויים על מועד המסירה, או אם העיכוב נמשך מעבר למה שנקבע במפורש, ייתכן שהוא יחויב במתן פיצוי לרוכשים גם במקרה זה.

איחור במסירת דירה עקב כוח עליון – האם הקבלן פטור מפיצוי?

מצבים של "כוח עליון" הם חלק בלתי נפרד מעולם החוזים, לרבות חוזים למכירת דירות מקבלן. כוח עליון מוגדר כאירוע חיצוני, בלתי צפוי ובלתי נשלט, המונע מהצדדים לקיים את התחייבויותיהם. דוגמאות נפוצות יהיו אסונות טבע (רעידות אדמה, שיטפונות), מלחמות, מגפות, או צווים ממשלתיים המונעים את המשך העבודה באתר הבנייה.

חוק המכר אינו מתייחס במפורש למצבים של איחור במסירת דירה עקב כוח עליון, ולכן ההכרעה בנושא תלויה בחוזה שנחתם בין הקבלן לרוכשים. במרבית החוזים הקבלניים יש סעיף המאפשר לקבלן לדחות את מועד המסירה במקרה של כוח עליון, בתנאי שמדובר באירועים שמחוץ לשליטתו ושאי אפשר היה לצפות אותם מראש.

כדי שהקבלן יהיה זכאי לפטור מתשלום פיצוי בגין איחור במסירת דירה שנגרם בעקבות מכוח עליון, עליו להוכיח כמה דברים:

  • היעדר שליטה – העיכוב לא היה בשליטתו, ואי אפשר היה למנוע אותו באמצעים סבירים
  • אירוע שאי אפשר לחזות מראש – האירוע היה בלתי צפוי, ולכן לא היה אפשרי להתכונן אליו מראש
  • קשר סיבתי – העיכוב אכן נגרם ישירות בעקבות אותו מצב כוח עליון ולא מסיבה אחרת

מהי המשמעות של איחור במסירת דירה ללא טופס 4?

טופס 4 הוא אישור חשוב שמנפיקה הרשות המקומית, המאשר כי מבנה שהוקם או שופץ מוכן לאכלוס ועומד בכל דרישות הבטיחות והתקנים. אישור זה ניתן לאחר בדיקות שונות, והוא למעשה מסמל שהדירה או הבניין כשירים למגורים. בלי טופס 4 הרוכשים אינם יכולים להתחבר למערכות חיוניות כמו חשמל, מים וגז, ולכן אינם יכולים להתגורר בנכס.

טופס 4 הוא שלב חיוני בהשלמת תהליך הבנייה והכנת הדירה למגורים. רק לאחר שהקבלן מקבל את האישור הוא רשאי למסור את הדירה לרוכשים, והטופס זה מאשר שהמבנה עומד בתקני בנייה ובטיחות ואינו מסוכן לדיירים.

בהתאם לחוק המכר (דירות), תשל"ג-1973, רוכשי הדירה זכאים לפיצוי במקרים שבהם הקבלן מאחר במסירת הדירה, גם אם העיכוב נובע מהיעדר טופס 4. החוק מחייב את הקבלן לפצות את הרוכשים, והפיצוי מחושב לפי הסכומים הקבועים בחוק. במקרים מסוימים הקבלן עשוי לטעון כי העיכוב נובע מגורמים שאינם בשליטתו (כגון עיכובים ברישוי מצד הרשויות), אך לרוב הוא אינו פטור מחובת הפיצוי.

האם אפשר לתבוע פיצוי על איחור במסירת דירה שאינה ראויה למגורים?

יש מקרים שבהם רוכשי דירה מקבלים את הנכס במועד, אך מגלים כי הוא אינו ראוי למגורים בשל בעיות כמו ליקויי בנייה חמורים, היעדר מערכות בסיסיות או אפילו פגמים שמונעים מהם להשתמש בדירה, ולמרות שהדירה נמסרה רשמית היא אינה עומדת בתנאים הנדרשים עבורם כדי לגור בה. במקרים כאלה, חוק המכר מאפשר לרוכשים להגיש תביעה לפיצוי על הנזק שנגרם להם.

אם הדירה נמסרה במצב לא ראוי למגורים, הרוכשים יכולים לפעול בכמה שלבים:

  • פנייה לקבלן – על הרוכשים ליידע את הקבלן במיידי על הבעיות ולהעניק לו הזדמנות לתקן את הליקויים בפרק זמן סביר
  • תיעוד הליקויים – חשוב לתעד את כל הליקויים והבעיות, כולל צילומים, חוות דעת ממומחים או דוחות טכניים שיכולים להוכיח את מצבה של הדירה
  • פנייה לערכאות משפטיות – אם הקבלן לא נענה או שלא טיפל בבעיות לשביעות רצונם, הרוכשים יכולים להגיש תביעה לפיצוי בגין הנזק שנגרם להם. כמובן שמומלץ לפנות לקבלת ייצוג בבתי משפט ובתי דין מטעם עורך דין מקצועי

לסיכום,

חשוב להכיר את הזכויות של רוכשי דירות במקרה של איחור במסירת דירה להבטחת הפיצוי המגיע לכם לפי חוק המכר (דירות). משום שהתהליך הזה עשוי להיות מורכב, מומלץ להיעזר בעורך דין מקרקעין מומחה בתחום, שיוכל ללוות אתכם בתהליך, לנהל את המשא ומתן עם הקבלן במקצועיות ולממש את זכויות הרוכשים במלואן.

חברת עורכי הדין של מירי יעקב גביש מתמחה במקרים של עיכובים במסירה וניהול תביעות פיצויים. החברה מציעה ייעוץ אישי ומקצועי, ומחויבת למיצוי כל הזכויות המגיעות לרוכשים, כך שיוכלו לעבור את התהליך בביטחון ובשקט נפשי. לפרטים נוספים בנושא מוזמנים לקרוא את המדריך המלא לרכישת דירה ועוד מאמרים שונים בנושאי מקרקעין בבלוג שלנו.

שאלות נפוצות

באילו מקרים אפשר לקבל פיצוי על איחור במסירת דירה מקבלן?

פיצוי ניתן כאשר הקבלן מאחר במסירה מעבר ל-60 יום מהמועד שנקבע בחוזה.

הפיצוי עומד על 150% דמי שכירות לחודש לאיחור של עד 8 חודשים, ו-125% לאיחור מעבר לכך.

בסוף כל חודש איחור, כאשר התקופה מוגדרת לפי החוק.

מומלץ לפנות לעורך דין מקרקעין לבדיקת הזכויות ולקבלת ייעוץ וליווי מקצועי.

אפשר למנוע איחורים על ידי מעקב אחר התקדמות הפרויקט, הכרת הזכויות שלכם וייצוג של עורך דין.

חשוב לפנות לעורך דין המתמחה במקרקעין שיכול להנחות אתכם בתהליך, לנהל מו"מ עם הקבלן ולייצג אתכם במקרה שעולה צורך בהליך משפטי.

חזרה לחלק ספציפי במאמר:

מירי יעקב גביש
מירי יעקב גביש

בעלת תואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת בר-אילן ותואר שני במינהל עסקים. מגשרת, אדריכלית פנים, בוגרת הפרקליטות הצבאית, חברה בוועדת מקרקעין ובוועדת צבא וביטחון של לשכת עורכי הדין.

עוד באותו נושא
יצירת קשר
הוואטספ שלנו:

053-7127018

טלפון נייד:

053-7127018

כתובת דוא"ל:

[email protected]

טלפון משרד:

050-8092965

רחוב ירושלים 39 ,מגדל A ,קומה 9 ,קניון קריית אונו

a3
עו"ד מירי יעקב גביש
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ עם מירי >>

צריכים ייעוץ משפטי
בתחום המקרקעין ?

השאירו פרטים ונדאג לחזור אליכם בהקדם!