מירי יעקב גביש - חברת עורכי דין ונוטריון
Google ג גוגל
4.8
מבוסס על 99 ביקורות
js_loader
לייעוץ חייגו
050-809-2965

הסתלקות מירושה

הסתלקות מירושה

לצד הכאב והאבל הנלווים לפטירה של אדם קרוב, קיימים גם אתגרים משפטיים וכלכליים לא קלים שיש להתמודד עימם. אחד מאתגרים אלו הוא סוגיית הצוואה והירושה שהוא מותיר ליורשים החוקיים שלו. במקרים שונים ועקב נסיבות שונות, היורשים שנקבעו בוחרים לוותר על הירושה המגיעה להם, תופעה המכונה "הסתלקות מירושה". גם להסתלקות מירושה יש נופך משפטי ותנאים המאוגדים בדיני ירושות וחוזים. אז מהי הסתלקות זו, מה עומד מאחורי הבחירה הזאת, ומהן ההשלכות שלה? במאמר זה נענה על כל השאלות החשובות בנושא סתלקות מירושה.

מהי הסתלקות מירושה?

ככלל, כל אדם רשאי להוריש את רכושו ונכסיו למי שהוא חפץ באמצעות צוואה, או אם לא הותיר צוואה יחולק עזבונו על פי חוק הירושה לבני משפחתו, בין אם אלו ילדיו, בן או בת זוגו, הוריו וכן הלאה. הסתלקות מירושה, או ויתור על הירושה, הוא למעשה פעולה משפטית שבה היורש או היורשים שנקבעו מוותרים באופן מלא וחד משמעי על הזכויות לירושה, ואפשר לצרף את התצהיר גם לבקשה לצו ירושה. זהו תהליך רשמי המתבצע באמצעות הגשת בקשה לרשם הירושות על ידי עורך דין, ובה היורש מצהיר באופן בלתי חוזר כי הוא מוותר על חלקו שהוא אמור לרשת. כמו כן, קיימים תנאים נוספים להסתלקות מירושה שבהם חייב היורש לעמוד כדי להגיש את הסתלקותו באופן רשמי.

סיבות עיקריות לוויתור על ירושה

יש כמה סיבות עיקריות שבגינן יורשים עשויים לבחור להסתלק מירושה ולא לקבל אותה:

  • סכסוכים משפחתיים ממושכים – במקרים של סכסוכים בין בני משפחה, קבלת הירושה עלולה להציף ולהעצים את הקרעים והטינות הקיימים. לכן, יורשים עשויים לבחור להסתלק מהירושב כדי להימנע מסיטואציות לא נעימות אלו.
  • עלויות ירושה גבוהות מדי – במקרה של עיזבון גדול או מורכב מבחינה משפטית וכספית, העלויות הכרוכות בקבלת ירושות וצוואות כמו תשלומי מס, חובות ועלויות משפטיות עלולות להיות גבוהות מדי עד כדי שהן אינן משתלמות כלל לקבלה.
  • רקע אידאולוגי או דתי – בחלק מהמקרים, קיימות השקפות דתיות או אידאולוגיות המנחות יורשים להימנע מקבלת רכוש ונכסים בירושה מטעמים מוסריים או רוחניים.
  • תנאים לקבלת הירושה – לעיתים המצווים מעניקים את הירושה בתנאי שמבוצעת פעולה כלשהי או מגיע מועד מסוים או שהיורש עומד בתנאים שאותם מבקש המצווה ("תנאי דוחה"). במצבים שבהם היורשים אינם מעוניינים לעמוד בתנאים אלה כדי לקבל את הירושה הם יכולים לבקש להסתלק ממנה.

חסרונות להסתלקות מירושה

חשוב לזכור שההסתלקות היא פעולה חד צדדית ובלתי הפיכה. כלומר, ברגע שבית המשפט אישר את ההסתלקות, אי אפשר יהיה לשנותה ולחזור בה גם אם התחרטתם. כמו כן, ויתור על הירושה הנוכחית הוא גם ויתור על כל זכויות לירושה עתידית אפשרית מאותו עיזבון ובן משפחה. משמעות נוספת של ההסתלקות היא שהיורש הנוכחי מפסיד גם את הזכויות לנכסים עתידיים שהיו עשויים להגיע לידיו. לדוגמה, אם נמכר נכס שירש, חלק מהתקבולים היה מגיע לו כיורש – זכות זו תמחק עקב ההסתלקות.

האם קיימות אלטרנטיבות?

במקרים מסוימים יש אלטרנטיבות לוויתור המלא על הירושה. למשל, יורש יכול להעביר חלק מהירושה ליורש אחר או לקרן צדקה או לגוף מוסדי לפי בחירתו. כמו כן, קיימת האפשרות של דחיית ירושה זמנית, ובה היורש מעביר זמנית את קבלת הירושה לגורם אחר שהוגדר בצוואה כמנהל עיזבון.

תהליך הסתלקות מירושה

התהליך הפורמלי של הסתלקות נעשה באמצעות הגשת תצהיר הסתלקות מירושה, אך ורק בפרק הזמן שבין מות היורש למועד חלוקת העיזבון לרשם לענייני ירושה. בקשה זו צריכה לכלול את שיעור ההסתלקות שבו מעוניין היורש, ולטובת מי הסתלקותו נרשמת אם היא ספציפית. ההסתלקות נכנסת לתוקפה ואינה ניתנת לשינו מרגע שהוגשה לרשם הירושות או לבית המשפט.

לסיום

ההסתלקות מירושה היא צעד משפטי גדול בעל השלכות מרחיקות לכת. לכן יש לשקול היטב את התהליך מכל היבטיו – המשפטיים, הכלכליים והרגשיים – בטרם קבלת ההחלטה הסופית. בסופו של דבר, זכותו של היורש להחליט אם לקבל או לדחות את הירושה המגיעה לו, וזוהי החלטה אישית ואינדיבידואלית שיש לכבד.

חזרה לחלק ספציפי במאמר:

מירי יעקב גביש
מירי יעקב גביש

בעלת תואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת בר-אילן ותואר שני במינהל עסקים. מגשרת, אדריכלית פנים, בוגרת הפרקליטות הצבאית, חברה בוועדת מקרקעין ובוועדת צבא וביטחון של לשכת עורכי הדין.

עוד באותו נושא
יצירת קשר
הוואטספ שלנו:

053-7127018

טלפון נייד:

053-7127018

כתובת דוא"ל:

[email protected]

טלפון משרד:

050-8092965

רחוב ירושלים 39 ,מגדל A ,קומה 9 ,קניון קריית אונו

a3
עו"ד מירי יעקב גביש
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ עם מירי >>

צריכים ייעוץ משפטי
בתחום המקרקעין ?

השאירו פרטים ונדאג לחזור אליכם בהקדם!