מירי יעקב גביש - חברת עורכי דין ונוטריון
לייעוץ חייגו
050-809-2965

כל המידע על חוק הירושה

חוק הירושה
חוק הירושה הוא אחד החוקים המרכזיים בדיני משפחה, שמטרתו להסדיר את נושא חלוקת הרכוש והנכסים לאחר פטירתו של אדם, בצורה הגונה וחוקית בין כל יורשיו לפי דין או לפי צוואה. החוק הזה הוא הקובע את הכללים והזכויות בכל הנוגע לירושה, ומסדיר את האופן שבו יש לחלק את הנכסים בין היורשים השונים. כדי להבין את חוק הירושה על בוריו, חשוב להעמיק בו. על כן, במאמר זה נרחיב על חוק הירושה, על מבנהו הכולל שמונה פרקים, על סוגי הצוואות הקיימים, על תהליך הוצאת צו ירושה וגם על פסילת צוואה.

מהו חוק הירושה?

חוק הירושה, התשכ"ה 1965, הוא החוק המסדיר את ענייני הירושה והצוואות לפי דין במדינת ישראל. החוק קובע כיצד יש לחלק את עיזבונו של אדם שנפטר, אם לא הותיר צוואה חוקית כלשהי הקבילה לפי החוק. החוק הוא זה המגדיר מי הם הזכאים לרשת את נכסי המנוח, ומהם התנאים לכך. החוק מקנה חשיבות רבה לזכות הפרט לקבוע בצוואה את חלוקת נכסיו, אך גם מספק מענה במקרים שבהם אינה קיימת צוואה.

מקור חוק הירושה

מקורו של חוק הירושה הוא בחקיקה הישראלית, אשר התבססה רבות על המשפט האיטלקי. למרות זאת, חוק הירושה מבוסס על עקרונות שנקבעו עם הקמת המדינה, ובמהלך הקמתה. זאת מאחר שהחוק לענייני ירושות וצוואות עבר שינויים ותיקונים שונים כדי להתאים לשינויים החברתיים והסוציאליים במדינת ישראל, כחלק מתהליכי החקיקה במדינה, על מנת להתאים למציאות המשתנה ולצרכים המשפטיים המתפתחים והמשתנים של האזרחים במדינה.

מבנה חוק הירושה

חוק הירושה מורכב משמונה פרקים עיקריים, שכל אחד מהם עוסק בהיבט אחר של דיני הירושה והצוואה. כל פרק מדייק את הסוגיות השונות שעלולות לעלות בתחום הפרק הזה.

פרק ראשון לחוק הירושה

הפרק הראשון, הוראות כלליות, מספק הגדרות ועקרונות בסיסיים של החוק, ומעניק, כפי שמרמז שמו, הוראות כלליות לחוק הירושה. הפרק כולל בעיקר הגדרות משפטיות של מונחים חשובים כגון "עיזבון", "יורש" ו"צוואה".

פרק שני לחוק הירושה

הפרק השני, ירושה על פי דין, עוסק בכללים הבסיסיים של חלוקת העיזבון, כולל קביעת סדר היורשים והזכויות של כל אחד מהם בהתאם לקרבתו למנוח.

פרק שלישי לחוק הירושה

הפרק השלישי, ירושה על פי צוואה, מפרט את התנאים והדרישות לכתיבת צוואה חוקית, כולל הדרכים השונות להבעת רצונו של המוריש והנחיות לגבי אופן כתיבת הצוואה.

פרק רביעי לחוק הירושה

הפרק הרביעי, מזונות מן העיזבון, כולל הנחיות לניהול נכסי העיזבון ויישום הצוואה לפי הזכאות למזונות של היורשים.

פרק חמישי לחוק הירושה

הפרק החמישי, צו ירושה וקיום צו צוואה, קובע את הכללים לחלוקת העיזבון בהעדר צוואה, תוך התייחסות לבעלי התפקידים השונים מטעם החוק.

פרק שישי לחוק הירושה

הפרק השישי, הנהלת העיזבון וחלוקתו, עוסק באמצעים לשמירת העיזבון, במינוי מנהל העיזבון ובחלוקתו, בעריכת ייפוי כוח מתמשך ובסילוק החובות אם ישנם.

 פרק שביעי לחוק הירושה

הפרק השביעי, משפט בין-לאומי פרטי, מסדיר את התהליך המשפטי של אישור צוואה או ירושה, כולל הגשת בקשות לצו קיום צוואה ודיונים משפטיים בנוגע לצוואות וליורשים.

פרק שמיני בחוק הירושה

הפרק השמיני, הוראות שונות, עוסק בסעיפים כלליים, כולל התייחסות למקרים חריגים ולסמכויות בתי המשפט בתחום הירושה, כמו הסתלקות מירושה לדוגמה.

סוגי צוואות

חוק הירושה מכיר בכמה סוגים של צוואות: צוואה בעדים, צוואה בכתב יד, צוואה בפני רשות וצוואה בעל פה. כל סוג צוואה נדרש לעמוד בתנאים ספציפיים כדי להיות תקף מבחינה משפטית, וכל אחד מהם מאפשר למוריש להביע את רצונו בנוגע לחלוקת רכושו בצורה שונה.

יורשים על פי דין

במקרה שאין צוואה תקפה, החוק קובע סדר עדיפויות בין היורשים על פי קרבתם המשפחתית למנוח. הראשונים לרשת הם בן או בת הזוג של המנוח, ולאחריהם הילדים והנכדים, הורים, אחים ואחיות ובני משפחה נוספים בהתאם לקרבתם למנוח.

צו ירושה

צו ירושה הוא מסמך משפטי שמוציא בית המשפט לענייני משפחה או רשם הירושה, המאשר את חלוקת העיזבון בהתאם לחוק הירושה או לצוואה שהותיר המנוח. הצו מפרט את שמות היורשים וחלקם בעיזבון, והוא נדרש לצורך ביצוע העברת הנכסים ליורשים, או לצורך התנגדות לצוואה במקרה של התנגדות.

פסילת צוואה

חוק הירושה כולל תנאים לפסילת צוואה, כגון מקרים שבהם נמצא שהצוואה נכתבה תחת כפייה, השפעה בלתי הוגנת, או כאשר הצוואה אינה עומדת בדרישות החוקיות הנדרשות. בית המשפט יכול להחליט על פסילת צוואה במקרים כאלה, ולהורות על חלוקת העיזבון בהתאם לחוק הירושה או לצוואה קודמת תקפה.

לסיכום

חוק הירושה הוא חלק מרכזי וחשוב בדיני המשפחה ובמערכת המשפטית הישראלית, המבטיח סדר וודאות בכל הקשור לחלוקת נכסים לאחר פטירתו של אדם. החוק מסדיר את הדרכים להבעת רצון המוריש, את חלוקת העיזבון במקרה שאין צוואה ואת ההליכים המשפטיים הנדרשים ליישום הצוואה או הירושה.

חזרה לחלק ספציפי במאמר:

מירי יעקב גביש
מירי יעקב גביש

בעלת תואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת בר-אילן ותואר שני במינהל עסקים. מגשרת, אדריכלית פנים, בוגרת הפרקליטות הצבאית, חברה בוועדת מקרקעין ובוועדת צבא וביטחון של לשכת עורכי הדין.

עוד באותו נושא
יצירת קשר
הוואטספ שלנו:

053-7127018

טלפון נייד:

053-7127018

כתובת דוא"ל:

[email protected]

טלפון משרד:

050-8092965

רחוב ירושלים 39 ,מגדל A ,קומה 9 ,קניון קריית אונו

a3
עו"ד מירי יעקב גביש
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ עם מירי >>

צריכים ייעוץ משפטי
בתחום המקרקעין ?

השאירו פרטים ונדאג לחזור אליכם בהקדם!